La lune


“La lune” is gebouwd in 1821 in de stijl van de ’Lomagne’ en diende als huisvesting en bedrijf van de familie Tauziat, een eenvoudig boerengezin.

De bouwwijze is traditioneel, d.w.z. i.p.v. ’briques’ (kalksteen) is ’terre’ gebruikt, bouwstenen vervaardigd van gele klei (leem) vermengd met de mest die men liet drogen in de zon. De leem zorgde ervoor dat de boerderij in de zomer relatief koel en in de winter relatief warm bleef.

Twee grote open haarden (cheminees) zorgden voor de verwarming, aangevuld met de warmte van het vee in de stal pal naast het leefgedeelte, nu de zit/eetkamer.

Tot 1970 hebben families uit Comberouger op “La lune” gewoond.

Daarna werd het het tweede huis van Fransen uit Parijs, die op hun beurt op de begane grond de nodige aanpassingen aangebracht hebben. Zo werd de stal een kamer en werd “La lune” uitgebreid met een keuken, een slaapkamer en een badkamer.


In 1990 werd “La lune” gekocht door een Engelse familie. Zij hebben op de (voormalige) duivenzolder 3 slaapkamers gecreëerd en een kleine badkamer.

In 2001 zijn wij de trotse bezitters geworden van “La lune” en hebben wij - deels met behulp van een aannemer, deels op eigen kracht - “La lune” gemaakt tot een woning waar we ons ’happy’ voelen: ruim, karakteristiek, comfortabel, ’warm’ en gezellig.
Enfin, oordeelt u zelf maar.

La lune - vakantiehuis (gite), safaritent en twee zwembaden

Omgeving


ComberougerKenmerkend voor de de Lomagne is het groene glooiende landschap met hier en daar een boerderij, de vergezichten, de zonnebloemvelden, de bossen, rivieren duiventorens (pigeoniers) en kastelen.

Niet alleen de vele oude vestingstadjes (bastides) maar ook Montauban (30 km) en Toulouse (55km) zijn mooie steden en een bezoek waard.

Er is hier (nog) weinig (massa)toerisme, maar u heeft hier toch veel mogelijkheden om te genieten.
Zo kunt u hier voor een gering bedrag een werkelijk overvloedige maaltijd genieten (vaak 3 gangen inclusief wijn en koffie).
Voorts worden in het zomerseizoen door de plaatselijke middenstand veel streekgebonden activiteiten georganiseerd zoals brocantes, vide-greniers, diverse soorten markten en gezellige eet- en wijnfeesten (marché-gourmant en fête du vin).


Op resp. 5 en 9 km van la Lune zijn twee recreatiemeren met strand en zwembad.

Op 5 minuten rijden van la Lune liggen twee caves: St. Sardos en La Tucayne. Het organiseren van een ’degustation’ (wijnproeverij) inclusief een leerzame rondleiding behoort tot de mogelijkheden.


Klimaat


We hebben qua weersomstandigheden wel het een en ander reeds beleefd...

Onze eerste winter op La Lune was bar koud, -12 graden!!. Waterleidingen bevroren en heel Frankrijk schreeuwde om een loodgieter, die natuurlijk in geen velden of wegen te bekennen was. Volgens onze buren was dit zeer ’exceptionelle’. Voor ons in ieder geval aanleiding om onmiddellijk CV te laten aanleggen, want we hebben een hekel aan kou.

Vervolgens hebben we een echte ’canicule’ (hittegolf) meegemaakt. Toen begrepen we waarom boerderijen zoals die van ons dikke muren hebben en de Fransen hun ramen en luiken gesloten houden. In huis blijft het dan langer koel.
Vervolgens hebben we eenmaal een vreselijk nat voorjaar meegemaakt.

Iedere keer als je een opmerking maakt over dit soort weersomstandigheden roepen de Fransen altijd dat dit werkelijk nog nooit is voorgekomen.
Maar over het algemeen heerst hier een aangenaam klimaat; soms krijgen wij de indruk dat wij hier een ’microklimaat’ hebben. De depressies die van de oceaan komen passeren meestal noordelijk van ons.

Over het algemeen heerst hier een aangenaam klimaat en de depressies afkomstig vanuit het westen passeren meestal ten noorden van La lune. Nachtvorsten beginnen vaak medio december. In januari hebben we soms sneeuw, maar oliebollen bakken in een heerlijk zonnetje bij lentetemperaturen behoort ook wel eens tot de realiteit.

Statistische weergegevens


(gemiddelde dagtemperatuur in °C)

aprmeijunjulaugsepokt
16202427262419

In de periode april t/m oktober is het hier over het algemeen heerlijk weer met veel zon en af en toe een verkwikkende regen- of onweersbui.
De streek staat bekend om de vele zonne-uren per dag en de prachtige heldere onbewolkte sterrenhemel ’s nachts.

Afdrukken tel.: 0033 5 63 27 72 02